Cata Bodega Bellmunt i Oliver Viticultors

Dimecres 18 de desembre de 2024, vam rebre la visita de Bodega Bellmunt i Oliver Viticultors. El esdeveniment es va celebrar a l´Hotel Jaime I, Ronda Millars, 67, a les 20:45 h.

El passat dimecres 18 de desembre l’AEC va rebre la visita del nostre benvolgut soci i elaborador Victor Bellmunt per tal de presentar-nos part de les elaboracions que fa seguint el mètode champenoise i ancestral.

Els quasi 70 socis i amics que vam acudir, tot i que estimem molt Víctor, vam enyorar l’altre soci del celler, Estiva Oliver, qui, per motius personals no va poder acudir-hi.

Víctor va començar fent una breu i concisa cronologia del seu projecte que, a dia de hui, és una realitat consolidada:

2008 Inici del projecte

2013 obertura del celler

2016 inici certificació a ECO

2020 canvi de model per introduir l’agricultura regenerativa

2025 projecte agroturisme

El celler compta amb unes 13 hectàrees de vinya, distribuïdes entre 14 parcel•les als termes de les Useres, Vilafamés, La Barona i Cabanes, amb gairebé el mateix nombre de varietats: Ull de llebre, Embolicaire, Macabeu, Merlot, Syrah, Cabernet, Pinot Noir, Chardonay, Moscatell, Garnatxa…. Amb totes aquestes varietats i el seu diferent “terroir” aconsegueixen la diferenciació dels seus vins.

El procés que segueix per fer el mètode Champenoise és el següent:

• Fermentació tradicional del vi base. Pot ser barreja de raïms blancs (Blanc de Blanc) o barreja de raïms blancs i tintes (Blanc de Noir)

• Embotellat del vi fermentat.

• Afegeix licor de tiratge.

• Tancament d’ampolles amb xapa perquè el recipient aguanti la pressió que augmenta per motiu de la segona fermentació.

• Col•locació de les ampolles a les caves del celler, sobre rimes.

• Moviment de les ampolles circularment i verticalment per evitar que el residu del llevat s’enganxi al vidre i que tot el sediment se’n vagi al coll de l’ampolla.

• Degorjament, o obertura de l’ampolla retirant els sediments de la fermentació.

• Emplene l’ampolla amb el licor d’expedició.

• Col•loca el tap tradicional.

Mètode ancestral o Pet-Nat Dins dels seus molts noms, els més puristes consideren algunes matisacions de concepte ja que se sol reservar el terme “Pet-nat” per a aquells ancestrals comercialitzats sense filtrar, amb les mares de la fermentació presents a la ampolla És un mètode molt original d’elaborar vins escumosos, on es manté una gran qualitat i en surten a la llum les peculiaritats. Es necessita un gran tècnica i coneixement que facilite l’elaboració d’aquests vins de manera molt natural.

Amb aquest mètode, que data de l’any 1531 i creat pels monjos Benedictins de Saint-Hilaire, Llenguadoc el vi únicament fa una fermentació.

Controlant els sucres que queden per fermentar, és a dir, la densitat del vi, s’embotella perquè el CO2 que es desprengui al final de la fermentació quedi dins de l’ampolla i s’integri al vi.

Però el nombre de fermentacions no és l’única diferència. Fins i tot, probablement, tampoc no és la més important.

Amb el mètode ancestral tots els sucres provenen del propi raïm, de manera que la maduració ha de ser la correcta perquè realitzi tota la fermentació i produeixi el CO2 desitjat a l’ampolla.

Després de quedar bocabadats amb la saviesa de Víctor, vam passar a tastar els diferents vins seguint aquest ordre:

“BELLMUNT I OLIVER BIO BRUT NATURE 2022” mètode champenoise

Macabeu 80%, Chardonay 25%, P.N. 5%

El primer vi escumós elaborat a la Província de Castelló!!! És un vi amb aromes de forn, jove, amb una bombolla que es mostra vergonyosa en copa però en boca apareix abundant i cremosa. És un vi fàcil de beure i molt llarg a la boca.

Passant als vins elaborats seguint el mètode ancestral, ens va proposar una comparativa entre un vi de l’anyada 24 i el mateix de l’anyada 22. Cap dels dos està filtrat, clarificat ni estabilitzat.

“MARENOSTRUM GARNATXA ROSAT ECO 2024”

Elaborat amb el mètode ancestral, aquest vi no “MARENOSTRUM GARNATXA ROSAT ECO 2022”

“MARENOSTRUM EMBOLICAIRE ECO 2022”

Elaborat amb el mètode ancestral, aquest vi no porta cap mena d’additiu, fermentat amb els seus propis llevats primer en dipòsit i finalitzant en ampolla, no està filtrat, clarificat ni estabilitzat. Per la seva elaboració natural aquest podria contenir petites precipitacions.

“CAÑONAZO 2023 PET-NAT”

Pinot noir, chardonnay amb una lleugera aportació de pinot menieur

Rosat, Natural, Escumós, Afruitat i sucós.

Per últim, sols em resta agrair a tots els que van poder fer una realitat aquest tast-presentació i felicitar a tothom aquestes properes festes de Nadal.:

Coordinador de tast: Paco González Yuste

Text: Paco Prades

Fotos: Maria José Alcàcer i Paco Prades

Facebook
Instagram