Cata Bodegas Alcovi y Castells i Montoliu

El jueves 21 de enero de 2016 recibimos la visita del enólogo D. Juan Manuel Gonzalvo, que nos presentó varios vinos de dos de las bodegas a las que asesora: Bodegas Alcovi de Almedijar y Castells i Montoliu Viticultors de Torre Endomènec. La cata se celebró en la sede habitual de la Asociación, Hotel Jaime I, a las 20:45 h.

Durante la cata tuvimos ocasión de conocer los siguientes vinos, además de alguna sorpresa:

– Alcovi Blanco 2014. Macabeo y Sauvignon blanc. Almedíjar.
– Encanteri 2013. Tempranillo y Cabernet. 3 meses. Torre d’en Doménec.
– Paraje de Mosquera 2013. Monastrell, Cabernet Sauvignon, 3 meses barrica. Almedíjar.
– Siull 2012. Cabernet Sauvignon y Tempranillo. 12 meses. Torre d’en Doménec.
– Rodeno 2012. Cabernet, Monastrell y Syrah. 8 meses. Almedíjar.
– Señorío de Almedíjar 2010. Cabernet Sauvignon. 14 meses. Almedíjar.

Bodegas Alcovi

Bodegas Alcovi es una empresa innovadora de tradición familiar. El cuidado, la experiencia y la profesionalidad de su equipo se conjugan para lograr el alto nivel de calidad que les caracteriza. Modernidad y tradición puestas al servicio del buen hacer y del paladar. Trabajan su propio viñedo, elaboran su vino y lo embotellan cuidando en todo momento hasta el más mínimo detalle para cumplir con su máxima “buscar la calidad y no la cantidad”. Sus vinos están distribuidos por D’Origens Seleccions.

Castells i Montoliu Viticultors

Castells i Montoliu Viticultors es también una empresa familiar, cuya historia comienza en el Alto Penedés en 1988. En tierras castellonenses su pasión por la viticultura les llevó a crer su bodega, un reto apasionante en el que ponen todo su esfuerzo, conocimientos e ilusión. Estos son los valores que pretenden trasladar a un vino de carácter, respetando su identidad geográfica con las particularidades del terreno y el clima y practicando una agricultura sostenible con el medio.

Crónica de la Cata por Paco Prades:

El passat dijous 28 de gener, els membres de l’associació enològica, gràcies a Juan Manuel Gonzalvo Mancilla, vam poder veure i beure en primera persona les diferencies que es poden trobar en uns vins elaborats en diferents zones de la província de Castelló en dos dels cellers que ell assessora.

Per una part, Almedíjar cooperativa vinícola (ALCOVI), celler que pertany a la comarca vitícola Alt-Palancia/ Alt-Millars i per altra banda el celler Castells i Montoliu de la comarca de Les Useres-Vilafamés.

Els vins de les diferents subzones de la província de Castelló deuen les seves característiques no només a factors climàtics sinó que són el resultat de factors específics com el sòl (en el cas de ALCOVI són microvinyes en secà. El clima tan prop al Mediterrani, l’entorn d’oliveres, oliveres, sureres… i en especial el sòl de rodeno (pissarra rica en ferro), fan que els seus vins siguin únics).

Les terres de Castelló registren escasses precipitacions, tot i així, la planta no acusa l’efecte d’estrès hídric atès que les temperatures mitjanes no són agressives. El grau alcohòlic està en relació inversa amb les precipitacions i en general presenten una acidesa total equilibrada.

Vam començar la nit amb el “blanc ALCOVI 2015” elaborat amb les varietats planta fina , castellana , macabeu i sauvignon blanc, un vi d’intensitat mitjana-alta en el qual destaca la seva acidesa que li aporta frescor, i on les notes de la varietat sauvignon blanc (fruita tropical) sobresurten. Final amb una lleugera amargor que el prolonga en boca i que et fa desitjar un altre glop.

El segon vi de la nit “dN  2015”, un rosat de Castells i Montoliu elaborat a la Plana Alta de Castelló (termes de La Torre D’en Domènec i Vilanova d’Alcolea) amb la varietat ull de llebre plantada durant els anys 90 sobre sòls calcaris i argilosos.

Molt atractiu color rosa fresa, intensitat inicial mitja-alta amb aromes de fruita roja madura (gerds) i pètals de rosa amb notes de fonoll que a poc a poc van perdre força. A la boca és va presentar fresc, viu i amb un lleuger amargor final agradable que l’allargà en el temps. Bon vi per prendre ben fresc i disfrutar en els mesos de calor de la nostra gastronomia.

Des d’aquest moment, Juan Manuel va voler que tastarem els vins per parelles per tal de veure les diferències entre les dues zones de procedència dels vins. Així, ens van servir:

L’encanteri 2014 (Celler Castells & Montoliu). Ull de llebre procedent de finques plantades durant els anys 90 sobre sòls calcaris i argilosos i un 25% de Cabernet Sauvignon completa el coupage.

De color porpra intens, aromes de fruita roja i violetes, notes de farigola. Notes especiades de clau. A la boca és llaminer, amb volum i amb vida per davant.

“Paraje de Mosquera 2013” ALCOVI. Monastrell i cabernet sauvignon amb tres mesos de roure francés.

Bonic color roig granate amb rivet robí. Intensitat mitja en un nas on destaquen els aromes de fruita roja i negra madura amb notes especiades i torrats del roure junt a notes de regalèssia i herbes mediterrànies. Estructurat i amb un gran equilibri, saborós, intens i de marcada presencia del tani. Bona acidesa que li aporta frescor al pas de boca.

Després vam emparellar:

“Siull 2014” Castells & Montoliu. Cabernet Sauvignon procedent de finques plantades durant els anys 90 sobre sòls calcaris i argilosos amb un 25% d’ull de llebre per completar el cupatge. Després de la fermentació, els vins descansen durant 12 mesos en barriques de roure francès. vins afruitats, càlids i equilibrats.

Es presenta amb un color cirera picota amb ribet violaci . De capa alta, net i brillant. En nas destaca la fruita vermella i negra madura (pruna) quasi compotada junt a notes de melmelada de fruits del bosc, donant pas a notes dolces especiades ( canyella i clau ) i molt agradables torrefactes. Subtils notes balsàmiques en segon pla.En boca resulta carnós , ple de fruita madura ( en licor ) i amb un taní rodó ben integrat. Un vi amb molta fruita, madur, càlid però amb un gran equilibri i tipicitat de la zona.

“Rodeno 2012” ALCOVI. Cabernet sauvignon i syrah amb 10 mesos en bota de roure francés.

Atractiu color cirera picota de capa alta. Aromes d’intensitat mitja-alta on destaque la fruita negra (pruna, mores…) amb records minerals, balsàmics (mentolats i eucalipte) i subtils notes torrades, cacau i herbes aromàtiqued del mediterrani (farigola). En boca poseeix volum, una bona estructura. Elegant, equilibrat, de taní viu i dolç. Molt saborós.

I per acabar es van tastar:

“Alma de Espadan 2014”ALCOVI. 100% monastrell amb quatre mesos en fusta de roure francés.

Vermell picota de capa alta. Bona intensitat en un nas plena de fruita vermella ( groselles ) i negra madura (mores, prunes ), subtils aromes de figues i nítides notes florals . Apunts balsàmics , notes de muntanya baixa, bombó en licor , fins torrats , espècies dolces ( canyella i vainilla al costat de nou moscada ) . Bon atac, s’omple la boca de fruita concentrada al costat d’una acidesa sucosa i viva que refresca el conjunt. De marcat taní i el toc mineral del rodeno. Postgust final especiat.

Facebook
Instagram